آیا تحریم ها مسئله ای جدید هستند که در روابط سیاسی سالیان اخیر بین کشورهای مختلف اتفاق افتاده یا نه؟!
با بررسی تاریخ و به خصوص تاریخ اسلام می بینیم تحریم، مسئله ای جدید و زایده دست دولت های استعمارگر سده های اخیر نیست. خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید «هُمُ الَّذینَ یَقُولُونَ لا تُنْفِقُوا عَلى مَنْ عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ حَتَّى یَنْفَضُّوا وَ لِلَّهِ خَزائِنُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ لکِنَّ الْمُنافِقینَ لا یَفْقَهُون» (منافقون، 7) آنها (منافقان) کسانی هستند که میگویند: به افرادی که نزد رسول خدا هستند انفاق نکنید تا پراکنده شوند! (غافل از اینکه) خزائن آسمانها و زمین از آن خداست، ولی منافقان نمیفهمند!
البته تنها منافقان مدینه نبودند که این سخن را در برابر مؤمنان مهاجر گفتند بلکه قبل از آنها نیز سران قریش در مکه میگفتند: اگر این گروه اندک مسلمان فقیر را در محاصره اقتصادی قرار دهیم، یا از مکه بیرونشان کنیم، مطلب تمام است!
امروز نیز دولتهای استعماری به گمان اینکه خزائن آسمان و زمین را در اختیار دارند میگویند ملتهایی که در برابر ما تسلیم نمیشوند را باید در محاصره و تحریم قرار داد تا بر سر عقل آیند و تسلیم شوند! علت دیگر تحریم ها همانطور که در آیه نیز به آن اشاره شده، گسستن و جدا شدن قوای مسلمانان است.
این افراد که شیوه دیروز و امروز آن ها یکسان بوده و هست خبر ندارند که با یک اشاره ی خداوند، تمام ثروتها و امکاناتشان بر باد رفته و عزت پوشالی آنها دستخوش فنا میگردد.
خداوند متعال در مورد بی اثر بودن تحریم و قطع رابطه با کفار می فرماید «وَ إِنْ خِفْتُمْ عَيْلَةً فَسَوْفَ يُغْنيكُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ إِنْ شاءَ إِنَّ اللَّهَ عَليمٌ حَكيمٌ» (توبه، 28). اگر [به سبب قطع رابطه با آنان و تعطيل شدن داد و ستد با ايشان] از بی نوايى و تنگدستى می ترسيد، خدا اگر بخواهد شما را به زودى از فضل و احسانش بی نياز می كند؛ يقيناً خدا دانا و حكيم است.
به هر حال این طرز تفکر (خود را عزیز دانستن و دیگران را ذلیل، و خود را ولی نعمت و دیگران را محتاج شمردن) یک تفکر منافقانه و استکبار مئابانه است که از غرور و تکبر، از یک سو، و گمان استقلال در برابر خدا از سوی دیگر سر چشمه می گیرد. اگر آنها به حقیقت عبودیت آشنا بودند و مالکیت خدا را بر همه چیز مسلم میدانستند هرگز گرفتار این اشتباهات خطرناک نمیشدند.
ادامه دارد…